TARUS - V Finnjamboree 2004

Etusivu : Uutinen

   På svenska   In English
 Mitä liepeen alta löytyy?

4.8.2004

Ensimmäisinä sateisina leiripäivinä telttojen pysyivät tiukasti kiinni, mutta auringon pilkistäessä pilven takaa alkavat liepeet kohota.

Ohikulkija pääsee kurkistamaan sisälle nigereihin ja puolijoukkuetelttoihin – ja leiriläiset joutuvat viimeistään nyt siivoamaan telttansa.

Isossa osassa Taruksen telttoja näyttää vallitsevan suloinen sekasorto: makuupussit ovat levitettyinä päivälläkin ja rinkan sisällöstä suurempi osa on sen ulkopuolella kuin sisäpuolella. Monen mielestä telttaa on turha siivota, koska eihän siellä tehdä muuta kuin käydään nukkumassa. "Välillä yritetään tsempata ja siivota vähän, mutta ei se teltta oikein siistinä pysy", myöntää Rosanna Leino Narvin Tytöistä.

Siisteydessä on kuitenkin etunsa: tavarat pysyvät puhtaina eivätkä sekoitu muiden tavaroihin.

Pisteitä siivoamisesta

Joissakin lippukunnissa on perinteenä järjestää leireillä telttatarkastuksia. Telttatarkastuksessa johtajista koostuva raati arvostelee teltan siisteyden ja sen, kuinka hyvin teltta on pystyssä. Miinusta tulee lehmänselästä, heiluvista maakiiloista, roskista teltta-alueen ympärillä ja hujan hajan olevista tavaroista. Hyvä keino motivoida leiriläiset siivoamaan on pitää siisteimmistä teltoista tilastoa ja palkita parhaat.

Oiva apu teltan siistinä pitämisessä ovat erilaiset rakennelmat. Rinkkatelineessä tavarat pysyvät järjestyksessä, eikä kosteus imeydy maasta suoraan rinkkaan. Tavaroita saa järjestykseen myös rakentamalla esimerkiksi kenkätelineen, telineen roskapussille tai lähes mitä tahansa – vain mielikuvitus on rajana. Makuupussit tuulettuvat ja märät vaatteet kuivuvat tuuletuspuulla tai pyykkinarulla. Molemmilla on hyvät puolensa: pyykkinaru on helpompi virittää, mutta tuuletuspuu kestää raskaan untuvamakuupussinkin painon.

Mitä pienempi, sitä siistimpi

Leiriläiset tuntuvat olevan yhtä mieltä siitä, että pienempi teltta on helpompi pitää siistinä kuin isompi. Loimaan Nuotioloimujen Joanna on nukkunut Taruksen aikana niin nigerissa kuin puolijoukkueteltassakin. "Koska puolijoukkueteltassa nukkuu enemmän ihmisiä, se menee helpommin sotkuiseksi", Joanna pohtii.

"Meidän telttamme on pysynyt koko leirin ajan hyvin siistinä", jatkaa Joannan kaveri Liisa. Tytöt tietävät mistä puhuvat – sen todistaa heidän teltassaan roikkuva telttatarkastuksen 1. palkinto.

Annika Alervo / Tarus-lehden jutusta muokannut nettitoimitus
kuva: Eeva Kivilä


 
Sivun ylälaitaan   SivukarttaSivukartta