TARUS - V Finnjamboree 2004

Etusivu : Uutinen

   På svenska   In English
 Pääministeri metsässä

3.8.2004

Pääministeri Matti Vanhanen tutustui Tarukseen maanantaina. Hän oli erityisen iloinen siitä, että alkuleirin kurjista ilmoista huolimatta leiriläiset hymyilivät kilpaa auringon kanssa.

Aurinko pilkahteli pilvien välistä, kun Taruksen suojelijaksi lupautunut pääministeri Matti Vanhanen tutustui leirielämään leirinjohtaja Marjukka Rehumäen ja Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Erkki Hakalan opastuksella. Seurue kävi lyömässä leirikolikon, kuuli kierrätyksestä ja tutustui retkisahapisteeseen ja Molskis-ohjelmaan. Vanhanen piipahti myös lippukunnanjohtajien tapaamisessa.

Vanhanen testasi leiritaitojaan tiskaamalla omat astiansa nurmijärveläisten lippukuntien savussa Tarus-leirillä. Kaisa Fonsellin valmistamaa leirilounasta nautti hänen kanssaan myös Padasjoen kunnanjohtaja Heikki Jaakkola.

Tekniset järjestelmät kiinnostivat

Vanhanen oli etukäteen ehtinyt huolestua sadetilanteesta leirillä, mutta paikalle päästyään hän oli helpottunut. "Lasten ilmeet kertoivat, ettei sade ole ehtinyt latistaa tunnelmaa."

Taruksen mittasuhteet tekivät Vanhaseen vaikutuksen. Häntä kiinnosti erityisesti leirin tekniset järjestelmät. Vanhanen kiitti leirin taustalla vaikuttavaa kokenutta organisaatiota, joka osaa hommansa: "Uskomatonta, miten 12 000 ihmisen jätehuolto ja ruokapalvelu on onnistuttu järjestämään keskelle metsää."

Kokemus kantaa pitkälle

Partiotoiminnassa Vanhanen arvostaa vastuun jakamisen taitoa. Pääministeriä miellyttää se, että konkreettista vastuuta annetaan paljon nuorille, jo 15-vuotiaille. "Partio on hyvin kasvattava harrastus, joka lisää nuorten itsenäisyyttä", hän toteaa.

Vanhanen ei itse ole koskaan harrastanut partiota, mutta hän viihtyy metsissä ja ulkoilmassa. Telttaretkeily on kyllä jäänyt vuosien varrella. "Vaikka olen Espoosta kotoisin, olen oikeastaan asunut koko ikäni metsässä. Yhteiskoulun ja lukion koulumatkoilla oikaisin aina metsien kautta", hän kertoo.

Vanhanen on myös toiminut aktiivisesti muissa nuorisojärjestöissä. Vapaaehtoinen toiminta järjestöissä antaa Vanhasen mukaan hyviä eväitä muuhunkin elämään."Tuskin olisin itsekään tässä asemassa ilman vastaavaa kokemusta", hän muistuttaa.

Vanhemmat tukena nuoren harrastuksissa

Pääministerin mukaan vanhempien tulisi osallistua nuorten harrastuksiin kannustamalla ja motivoimalla heitä jatkamaan. Vanhasen oma poika on ollut mukana partiossa, mutta pitää tällä hetkellä taukoa. " En ole puoleentoista vuoteen ehtinyt patistaa tai viedä häntä harrastusten pariin", Vanhanen kertoo omia kokemuksiaan.

Vanhanen kuitenkin muistuttaa, ettei vanhempien sovi mennä liian syvälle nuoren harrastuksiin. ”Nuorelle täytyy jättää tilaa, että hän saisi itse muokata harrastustaan ja itsenäistyä sen kautta. Vanhempien paikka on taustalla.”

Elina Eskola / Tarus-lehdestä muokannut nettitoimitus
kuva: Sakari Kouti


 
Sivun ylälaitaan   SivukarttaSivukartta