TARUS - V Finnjamboree 2004

Etusivu : Uutinen

   På svenska   In English
 Terveyskeskus Senegalissa rempataan

1.8.2004

Pääkaupunkiseudun partiolaiset on aloittamassa suomalaisten partiolaisten tuella rakennetun terveyskeskuksen peruskorjauksen. Yhteistyösopimus senegalilaisten partiolaisten kanssa allekirjoitettiin lauantaina Taruksella.

"Tiedätkö, meidän partiotoimintamme on kahdenlaista. On retkeilyä, erätaitoja ja muuta käytännöllistä, mutta yhtä tärkeä puolikas on auttaminen", selittää Marie Sabara. Hän tulee Afrikan länsirannikolta Senegalista, missä toimii yksi Suomen Partiolaisten yhteistyöjärjestöistä, Association des Eclaireuses et Eclaireurs du Sénégal.


"Formidable", nauroi Marie leirin tunnelmalle.

Senegal on kehitysmaa, jossa partiolaisuuteen liittyy tärkeänä osana oman yhteiskunnan kehittäminen. Tällä hetkellä Senegalissa on kymmenen tuhatta partiolaista, joiden harrastukseen kuuluu partiotaitojen harjoittelemisen lisäksi kansalaisjärjestötoimintaa: partiolaiset istuttavat mangrovemetsiä, jotka ovat häviämässä maasta, ja keräävät rahaa naisten terveyskasvatukseen.

Partiolaisuus tuli tunnetuksi Senegalissa Suomen Partiolaisten Wergujaram-terveyskeskusprojektin käynnistyttyä 1992. Sen valmistumisen jälkeen, kolme vuotta myöhemmin, yhteistyö suomalaisten kanssa on jatkunut piirikohtaisesti. Senegalilaiset saavat tukea myös Luxemburgin, Ranskan, Belgian ja Japanin partiolaisilta.

Remppa käyntiin syksyllä

Marie on tullut Tarukselle Suomen Partiolaisten kutsuvieraana, mutta Pääkaupunkiseudun Partiolaiset ovat hänestä erityisen kiinnostuneita juuri alkavan Remppa-projektin vuoksi: piiri on aloittamassa Wergujaramin terveyskeskuksen peruskorjauksen. Yhteistyösopimus allekirjoitettiin eilen lauantaina maailmankylän lavalla, ja lippukunnissa projekti alkaa syyskuussa.

Marie on kutsuttu Tarukselle edustamaan järjestöään, ja päivät kuluvat tapaamisissa suomalaisten partiojohtajien kanssa. Hän viettää kuitenkin myös leirielämää täydet yhdeksän päivää, jaon ehtinyt jo kiinnittää huomiota nuorimpiin taruslaisiin. "On mahtavaa nähdä kaiken ikäisiä toimimassa yhdessä", hän hymyilee.

Hilla Rudanko / Tarus-lehdestä muokannut nettitoimitus
kuva: Eeva Kivilä


 
Sivun ylälaitaan   SivukarttaSivukartta