TARUS - V Finnjamboree 2004

Etusivu : Uutinen

   På svenska   In English
 Tarus kuluttaa ja kierrättää

29.7.2004

Kaikki Taruksella syntyvä jäte lajitellaan, tärkeintä on kuitenkin ehkäistä jätteen syntymistä.

"Jos yksi heittää jogurttipurkin väärään astiaan, heittää toinen perässä", kuvailee ympäristöpalvelupäällikkö Pekka Luoto jätteidenlajittelun merkitystä. Jätehuolto ja muut ympäristökysymykset ovat toisinaan ongelmallisia tavallisessa arkielämässä, ja näin on myös Taruksella. Jätteiden lajittelu on todennäköisesti jokaiselle leiriläiselle tuttua, mutta pulmia voi tulla eri kaupunkien erilaisista käytännöistä. Toisille energiajätteiden erittely on rutiinia ja toisille taas aivan uusi juttu.

"Taruksella on hyvät jäteasemat, kaikki kiinteä jäte lajitellaan alaleireissä ja kuljetetaan pois. Näin ympäristö pysyy puhtaana. Ykkösjuttu on kuitenkin ehkäistä jätteen syntymistä", toteaa Pekka.

Ison leirin järjestämisessä on ajateltava koko ympäristöä: maata, vettä, kasvistoa ja ilmaa. Koska Tarus sijaitsee pohjavesialueella, on vedenkäyttöön kiinnitettävä erityisesti huomiota. Leirillä on vesiputkisto, ja vettä kulutetaan runsaasti, joten alueen pohjavesivarat ovat kovilla.

"Kuivat WC:t pienentävät onneksi leirin vedenkulutusta", Pekka kiittää.

Taruksen maasto on armeijan harjoitusaluetta, joten se on ennestään kulunutta. Leiriläiset voivat kulkea valmiita teitä ja polkuja pitkin.

"Partioleiri ei tärvää aluetta vaan päin vastoin. Olemme esimerkiksi tasoittaneet kuoppia ja siistineet ryteikköjä", hymähtää Pekka.

Anna-Liisa Lanu / Tarus-lehden jutusta muokannut nettitoimitus


 
Sivun ylälaitaan   SivukarttaSivukartta