TARUS - V Finnjamboree 2004

Etusivu : Uutinen

   På svenska   In English
 Leiriläisen kirja lähetetty kaikille osanottajille

28.6.2004

Leiriläisen kirja on taidonnäyte partiolaisten osaamisesta. Kirjan tietoja täydentää ja tarkentaa Tarus-Netti. Jos et ole saanut kirjaa, ota yhteys leiritoimistoon.

- Väsynyt, mutta onnellinen, huokaa Leiriläisen kirjan 26-vuotias päätoimittaja Lasse Roiha tyytyväisenä.

Lassen ryhmä nimittäin teki sen, josta moni aloitteleva kustannustoimittaja vain haaveilee: toimitti painosmäärältään yli 14 000 kappaleen teoksen.

Itse asiassa teoksia valmistui oikeastaan kolme: suomenkielisen lisäksi painoksia toimitettiin myös ruotsiksi ja englanniksi. Kysymys ei kieliversioiden osalta ollut pelkästään teknisestä kääntämisestä, vaan toimitustyö täytyi jo eri kohderyhmienkin takia osin tehdä alusta asti.

- Varsinkin kieliversioiden tekijät venyivät DL:n edellä aika ympäripyöreisiin päiviin, kertoo Lasse.

Kyllä partiolaiset osaavat!

Leiriläisen kirjan tekeminen on näyttö Taruksen tavoitteissakin mainitusta osaamisesta. Yhteistyöhakuisella, päämäärätietoisella ja pitkäjänteisellä asenteella saatiin ulos jokaiselle osallistujalle postitettu kirja, vaikka sen tekemisessä oli mukana jopa 60 – 70 eri ihmistä. Piuhat pysyivät päätoimittajan ja ryhmän käsissä suuresta tekijämäärästä huolimatta.

- Kovin urakka oli toimittamisen viimeinen viikko, jolloin kaikkiin versioihin vietiin arviolta 300 – 400 muutosta ja korjausta koko toimitus-käännös-taitto -prosessin läpi, muistelee Roiha.

Leiriläisen kirja on leirin näkyvimpiä symboleja: se muistuttaa ja innostaa leiriläistä, tarjoaa tietoa myös kotiväelle, auttaa selviytymään leirin arjesta ja – mikä tärkeintä – jää kauniiksi ja konkreettiseksi muistoksi myös leirin jälkeen. Muun muassa näistä syistä soppaa olikin moni kokki halukas hämmentämään.

Kirjan toimituksesta lehden toimitukseksi

Kirjan valmistumisen aikatauluun oli luonnollisesti laskettava mukaan myös tarkistus, taitto ja paino, sekä tietysti sen ehtiminen leiriläiselle riittävän ajoissa. Käsissä oleva kirja on todellinen taidonnäyte – siihen on sisällytetty se tieto, jota keväällä toimitustyötä tehtäessä oli Taruksesta saatavilla.

Kaikkea ei yhteen kirjaan voi tietenkään laittaa, ja jotain aina myös unohtuu; tästä syystä kannattaa seurata myös Tarus-Nettiä.

Lassen lisäksi ryhmään kuului muun muassa 3 toimitussihteeriä ja taittajat. Urakan jälkeen ryhmä ei kuitenkaan lakkaa olemasta, vaan muodostaa leirin aikana TauluTaruksen toimituksen. TauluTarus on jokaisen savun ilmoitustaululle joka päivä ilmestyvä tiedotuslehti. Kuinkahan väsynyt ja onnellinen ryhmä on leirin jälkeen?

Suomenkielinen Leiriläisen kirja on isohkona pdf:nä ladattavissa Tarus-Netin uutisessa "Leiriin on aikaa kuukausi!".

TIEDOTUS/TH


 
Sivun ylälaitaan   SivukarttaSivukartta