TARUS - V Finnjamboree 2004

Etusivu : Press - Media : Lehdistötiedotteet : Tiedote 5.8.04

   På svenska   In English
 Lehdistötiedote 5.8.2004

”On suuri silloin riemumme, kun jälleen kohdataan”

Reilu kymmenen tuhatta onnellista partiolaista jättää Padasjoen taakseen torstaina. Silloin neljän vuoden ponnistelu on saatettu päätöspisteeseen. Jäljelle jää aution näköinen alue, kun Padasjoen kangasmetsiin vauhdilla nousseen telttakaupungin viimeisetkin rakennelmat puretaan. Leiriläisten lähdettyä metsässä jatkuu vielä viisipäiväinen purkuleiri.

Tamperelaisen Niihaman Saukot -lippukunnan Merikotka-vartion pojilla on takanaan ensimmäinen suurleiri.

”Kun saatiin kuulla Taruksesta, mietittiin, että sinnehän on sitten pakko lähteä”, pojat kertovat.

Lisäjännitystä leirin odotukseen toi tieto samassa savussa eli telttakylässä majoittuvista brittipartiolaisista.

”Päästiin parantamaan kielitaitoa. Ja opetettiin ne puhumaan vähän suomeakin. Vesihiisi sihisi hississä sujuu jo aika hyvin”, 12-vuotias Jerry Lehto nauraa.

Suuria ja pieniä seikkailuja

Leiripäivät täyttyivät monenlaisesta ohjelmasta. Ohjelmalaaksot tulivat tutuiksi myös Merikotka-vartiolle. Pojilla oli hauskaa Molskis-Loiskis -laaksossa, missä harjoiteltiin vesipelastustaitoja muun muassa käymällä pelastuslautalla.

Pisteitä pojat antoivat myös Partiovyö-laaksolle, missä jokainen sai tehdä itselleen muistoksi ikioman partiovyön. Melontakin oli suosikkilistan kärkipäässä.

”Kanootit on aina kivoja”, Sami Ajo, 12, tokaisee.

Eniten seikkailua tarjosi tietenkin yli yön kestävä vaellus eli haikki. Rankasta vesisateesta huolimatta poikien tunnelma oli korkealla heidän ylittäessään jokea A-pukin, eli rakentamansa A-kirjaimen muotoisen kehikon, avulla.
”Yöllä laavussa oli niin paljon ötököitä, ettei muuta nähnytkään. Mutta hyvin me nukuttiin”, Arttu Sulkanen muistelee elämänsä ensimmäistä laavuyötä.
Pojat kertovat, että mielessä ovat jo syksyn uudet partiohaasteet.

”Partiotaitokilpailuihin tähdätään”, Arttu Sulkanen suunnittelee.

Mikäs siinä, näillä pojilla kun on Taruksen jälkeen reppu täynnä uusia kokemuksia ja uusien ystävien osoitteita. Ja niin kuin poikien uutuuttaan kiiltelevät vyönsoljetkin todistavat, partiolainen on aina valmis uusiin seikkailuihin.

Tarus, Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry:n kansainvälinen suurleiri, pidettiin Padasjoella 28.7.–5.8.2004. Kaikkiaan 12 300 leiriläisestä 1 100 oli ulkomaalaisia. Leiriläiset edustivat 28 eri kansallisuutta. Suurimmat partiolaisryhmät tulivat Euroopasta, kaukaisimmat Australiasta, Taiwanista ja Mosambikista.

Leiriläisistä 60 prosenttia oli tyttöjä ja 40 prosenttia poikia. Yli 16-vuotiaita, erilaisissa palvelutehtävissä toimineita oli 4 000.

Suomen Partiolaisten kolmivuotinen Matkalla metsään -teema huipentui Taruksella. Leirin ohjelmassa paneuduttiin erityisesti suunnistukseen, retkeilyyn ja vesiturvallisuuteen. Karttuneilla partiotaidoilla onkin pian käyttöä syystoimintakauden alkaessa.

Suomen Partiolaisten suurleirejä järjestetään 5–6 vuoden välein. Seuraava suurleiri on suunniteltu pidettäväksi kesällä 2009.

Kansainvälinen partioliike täyttää 100 vuotta vuonna 2007.

Tiedustelut purkuleiriä 5.–10.8. koskien:

Teemu Hanhineva, ulkoisen tiedotuksen päällikkö, Tarus-leiri, 041 497 7464

Partioasiat ja jälkitiedotus:

Sinikka Alvesalo, tiedotuspäällikkö, Suomen Partiolaiset – Finlands Scouter ry,(09) 2533 1141 / 044 545 1141

Kuva: "Oli hauska huomata, että meitä partiolaisia on niin monta", kertovat Merikotka-vartion jäsenet. (Kuvaaja: Joel Nykter)


 
Sivun ylälaitaan   SivukarttaSivukartta