TARUS - V Finnjamboree 2004

Etusivu : Press - Media : Lehdistötiedotteet : Tiedote 3.8.04

   På svenska   In English
 Luovuutta ja raakaa voimaa

Partiolaisten Tarus-leirillä ohjelmassa on monenlaista puuhastelua. Kädentaitoja testataan muun muassa partiovyötä tehtäessä. Jokaisella leiriläisellä on mahdollisuus valmistaa yksilöllinen nahkavyö, jonka solki on suunniteltu erityisesti leiriä varten.

Tiistaiaamuna oli tamperelaisten Harjun Veikkojen vuoro päästä nahkatöihin. Pekka Mikkosta, Aku Puhakkaa ja Mikko Paunua ohjasi tuttu omasta lippukunnasta, Marko Lydén. Aikaa vyön tekoon oli varattu kolme tuntia. Aluksi pojat saavat käteensä kaistaleen nahkaa ja solkiaihion. Vyöhön liitettiin niiteillä ja nahkalenkeillä kaksi helaa ja vyö kuvioitiin kostutettuna erilaisten lyöntirautojen avulla.

Viimeisen päälle hiottu

Suuri osa ajasta pojilta kuluu soljen hiomiseen. ”Viilaus on helppoa, mutta hidasta”, Aku kertoo. Vaivannäkö kannattaa, sillä partiovyö voi olla käytössä loppuelämän. Koska samassa ohjelmapisteessä on kerralla useampi ryhmä, osa ajasta kuluu omaa työkaluvuoroa odotellessa. Mikko, Aku ja Pekka käyttivät odotteluajan hyväkseen kuvioimalla vyönsä. Akun vyötä koristi jo nahkaan lyöty leirin logo sekä itse kirjoitettu leirin nimi.

Voimalaji

Kun solki oli hiottu ja nahka koristeltu, alkoi vyön kokoaminen. Jotta solki saatiin kiinnitettyä, nahkaan oli puristettava monta reikää. Poikien voimat eivät ihan meinanneet riittää paksun nahkan rei’ittämiseen, mutta onneksi Marko tuli apuun. Jäljellä oli enää niittien lyöminen, ja vyön sai pujottaa vyötärölle. ”Mulla on aiemmin ollut äidin vanha vyö, jossa oli tyttöjen lupausmerkki. Kivaa, kun nyt saan oman”, Aku toteaa. Pekkakin aikoo ottaa uuden vyön heti käyttöön. Vyön tekemiseen käytetyt tunnit ovat poikien mielestä leirin parasta antia: ”Ollaan ehditty opetella suunnistusta ja melontaa, käydä yövaelluksella ja rakentaa retkisaha”, Pekka kertoo. ”Tästä jää kuitenkin pysyvä muisto”, Mikko toteaa.

Anna Tuominen - Taruksen lehdistöpalvelu

Kuva 1: Paksu nahka oli lähes ylivoimainen vastustaja Pekalle, mutta onneksi apu löytyi läheltä. Taustalla Aku Puhakka viilailee vyön solkea. (Kuvaaja: Jani Marttanen)

Kuva 2: Pekka Mikkonen, Aku Puhakka ja Mikko Paunu Harjun Veikoista aloittelevat partiovyön tekemistä. (Kuvaaja: Jani Marttanen)
 
Sivun ylälaitaan   SivukarttaSivukartta