TARUS - V Finnjamboree 2004

Etusivu : Press - Media : Lehdistötiedotteet : Tiedote 2.8.04

   På svenska   In English
 Pääministeri Vanhanen partiolaisten vieraana: ”Koulumatkoilla oikaisin aina metsien kautta”

Partiolaisten Tarus-suurleirin suojelija, pääministeri Matti Vanhanen, vieraili maanantaina aamupäivällä Padasjoella aurinkoisessa leirikaupungissa. Itsekin retkeilystä nauttiva pääministeri tutustui leirin toimintaan ja rakennelmiin. Hänelle esiteltiin Taruksen Harri-harmaavesisäiliöitä ja retkisahan tekoa. Leirin suuret mittasuhteet ja lasten iloiset ilmeet edellisten päivien sateisista säistä huolimatta ilahduttivat Vanhasta.

Partiotoiminnassa Matti Vanhanen arvostaa erityisesti johtajavastuun antamista nuorille.

”Jo 15-vuotiaalla on hyvin konkreettinen vastuu ryhmän vetämisestä ja vastuu otetaan kokonaan”, hän tokaisi katsellessaan huivikaulaisten lasten toimintaa järven rannalla.

Pääministeri korostaa partiota vahvana kasvatuksellisena organisaationa, jossa lapsille ja nuorille annetaan vastuuta, jonka myötä itsenäisyys lisääntyy. Toisena tärkeänä piirteenä Vanhanen mainitsee partion kansainvälisyyden. Tarus-leirillä telttailee partiolaisia 27 eri maasta.

Lukemista, tähtitiedettä, hiihtämistä ja luonnossa retkeilyä nuoruudessaan harrastanut pääministeri viihtyy metsissä ja ulkoilmassa, vaikkakin telttaretkeily on jäänyt vuosien varrella.

”Vaikka olen Espoosta kotoisin, olen oikeastaan asunut koko ikäni metsässä. Yhteiskoulun ja lukion koulumatkoilla oikaisin aina metsien kautta”, paljasti pääministeri Tarus-leirin omille toimittajille.

”Leirimaksu on kuin kunnallisvero"

Tarus-leirillä Matti Vanhanen kiitteli kokenutta organisaatiota suurleirin suunnittelusta. Hän vertasi leirimaksua kunnallisveroon, jolla on katettu leirikaupungin rakentaminen, ensiapu, koulutus, jopa ruoka.

Partio on Vanhaselle tuttu harrastus hänen poikansa kautta, vaikkakin partiointiin on tullut tauko.

”Isä ei ole puoleentoista vuoteen ehtinyt patistamaan ja olemaan viemässä harrastusten pariin.”

Pääministeri pitää tärkeänä vanhempien osallistumista lastensa harrastuksiin kannustamalla ja olemalla taustatukena.

”Nuorelle täytyy jättää tilaa, että hän saisi itse muokata harrastustaan ja itsenäistyä sen kautta”, kalastajalakkiin sonnustautunut Vanhanen muistutti.

Harrastuksissa hän näkee tärkeäksi kiinnostavuuden sekä ympärivuotisen ja säännöllisen toiminnan. Vanhanen on itse ollut kymmenen vuotta mukana nuorisotoiminnassa ja tuntee suurta arvostusta sitä kohtaan.

”Olisin tuskin tässä asemassa ilman sitä kokemusta. Tämänkaltainen kokemus kantaa elämässä pitkälle”, hän mietiskeli.

Riikka Kojo - Taruksen lehdistöpalvelu
kuvat: Sakari Kouti

Kuvat:

Kuva 1: Vanhanen testasi leiritaitojaan tiskaamalla omat astiansa nurmijärveläisten lippukuntien savussa Tarus-leirillä. Kaisa Fonsellin (kuvassa) valmistamaa leirilounasta nautti hänen kanssaan myös Padasjoen kunnanjohtaja Heikki Jaakkola (kuvassa).

Kuva 2: Tarus-leirin johtajakahvila Poijuun kokoontuneet lippukunnanjohtajat saivat pääministerin vieraakseen maanantaina.

Kuva 3: Leirin omat toimittajat haastattelivat pääministeriä hänen seuratessaan partiolaisten riemua Molskis-hengenpelastusohjelmassa. Kuvassa oikealta toimittajat Riikka Kojo, Elina Eskola ja Kassu Kallio.


 
Sivun ylälaitaan   SivukarttaSivukartta