TARUS - V Finnjamboree 2004

Etusivu : Press - Media : Lehdistötiedotteet : Juttu 31.7.04

   På svenska   In English
 Reippaat pojat säntäsivät radiosuunnistamaan

Juttu 31.7.04

Satapäinen ryhmä sisuja eli aisti-, liikunta- ja kehitysvammaisia partiolaisia kokoontuu johtajineen Tarukselle. Sisut leireilevät kahdessa jaksossa muutaman päivän ajan. Luvassa on partiomaista toimintaa leiriin tutustuen ja ohjelmiin osallistuen. Taruksen Stocken-alaleirissä on kaksi sisusavua eli teltta-aluetta, jossa liikuntarajoitteet huomioitu.

Ensimmäinen sisujakso on viikonloppuna, jolloin osallistujia on eniten. Toisella jaksolla ruotsinkieliset partiolaiset järjestävät vuosittaisen Handikapplägret-vammaisleirin, jolle on kutsuttu ruotsinkielisiä vammaisia nuoria tutustumaan partiotoimintaan.

Sisut osallistuvat samoihin ohjelmapisteisiin kuin muutkin leirille tulevat partiolaiset, kuitenkin oman toimintakykynsä mukaan. Yksi suurimmista sisujen leirijärjestelyjen haasteista onkin ollut ohjelman soveltaminen sisujen tarpeita vastaavaksi.

Sisut suunnistavat sumpille

Sisuleiriläisten joukkoon kuuluu myös Jyväskylän seudulta leirille keskiviikkona saapunut parinkymmenen aktiivipartiolaisen ryhmä ohjaajineen ja avustajineen. He ovat leirillä sunnuntaihin. Viimeisen vuoden aikana ryhmä on retkeillyt esimerkiksi Kilpisjärvellä ja vieraillut Norjassa.

Perjantaina jyväskyläläiset osallistuivat radiosuunnistukseen. Suunnistajat saavat radiovastaanottimen, jonka signaalin voimakkuuden perusteella otetaan suunta. Kun suunta on saatu selville, sisut kulkevat suunnan mukaan, kunnes löytävät rastin. Tarvittaessa suunta tietenkin voidaan tarkistaa vaikka metrin välein. Ennen rastilta lähtöä sijainti merkitään karttaan ja otetaan uusi lähetin, jonka mukaan suunnistetaan seuraavalle rastille.

– Kun kaikki on koossa, ei muuta kun menoks vaan, toteaa Janne, joka toimii Reippaat pojat -lippukunnassa.

– Kunhan ei sada, meininki on hyvä, kommentoi Arho samasta lippukunnasta.

Radiosuunnistus on keskittymiskykyä vaativaa ja kehittävää toimintaa, joka tuntuu olevan mieluista tekemistä sisuille.

Kaksi ensimmäistä rastia löytyy helposti, mutta kolmannen löytämiseen tarvitaan jo vähän enemmän ohjaajan apua. Kun kolmas rasti löytyy kahvilan vierestä, annetaan ryhmälle hengähdystauko ja käydään nauttimassa kahvilan antimista. Kahvien jälkeen suunnistetaan vielä kartan mukaan viimeiselle rastille, josta palataan omaan savuun.

Pyörätuolikin latautuu teltassa

Sisupartiolaisten oli tarkoitus majoittua kuten muutkin leiriläiset – puolijoukkueteltoissa. Poikkeuksellisen sateisten sääolosuhteiden vuoksi sisujen majoitus siirrettiin alkuleirin ajaksi läheiseen leirikeskukseen. Perjantaista asti on sisujen tarkoitus yöpyä suunnitelmien mukaan leirillä.

Stocken-alaleiriin on sisuja varten rakennettu myös taloteltta, jossa yövytään sängyissä. Tasainen kangasmetsä mahdollistaa kulkemisen pyörätuolilla. Sisuja varten on hankittu invavessoja, ja suihkutilat on rakennettu tilavammiksi. Taloteltta on sähköistetty, ja siellä voi ladata pyörätuoleja. Sisusavut sijoittuvat leirissä keskeisellä paikalle, mistä on lyhyt välimatka kaikkialle.

Sisupartioinnissa noudatetaan samoja partion periaatteita, vaikkakin sovellettuna jokaisen omien kykyjen mukaan. Sisutoiminta perustettiin Suomessa vuonna 1928.Varsinaisia sisulippukuntia on kolme, sen lisäksi heitä toimii useissa lippukunnissa ympäri maata. Kaikkiaan sisupartiolaisia on noin 450.

Arttu Heikkilä - Tarus-tiedotus

Kuvat

Kuva 1: Radiosuunnistuksen ensimmäistä rastia paikallistavat sisupartiolaiset Janne (vas.) ja Joonas, ohjaaja Tuomas sekä sisu Arho. (kuvaaja: Joel Nykter)

Kuva 2: Leirikahvilassa levähtävät Arho (vas.), ohjaaja Tuomas ja Mika. Tiskin takana Antti. (kuvaaja: Joel Nykter)


 
Sivun ylälaitaan   SivukarttaSivukartta