TARUS - V Finnjamboree 2004

Etusivu : Press - Media : Lehdistötiedotteet : Juttu 31.7.04

   På svenska   In English
 Sairaala metsikössä

Juttu 31.7.04

Suomen Partiolaisten suurleirillä, Taruksella, on säiden puolesta ollut vaikeat olosuhteet, mutta leirisairaalassa on pärjätty hyvin. Kolmessa päivässä ensiapupisteissä ja sairaalassa on käyty hoidattamassa pääasiassa erilaisia tapaturmia ja uupumusta. Esimerkiksi auringonpistoksilta tai lukuisilta hyönteisten aiheuttamilta oireilta on säästytty.

Taruksella on oma, hyvin varusteltu leirisairaala, jossa työskentelee huippuosaava henkilökunta. Sairaala on rakennettu rauhalliselle alueelle, leirin reunalle reserviläisten parakkeihin. Siellä ja leirin kolmessa ensiapupisteessä toimii 65 sairaanhoidon ammattilaista: toistakymmentä eri alojen lääkäriä, kolme hammaslääkäriä, proviisoreja sekä useita sairaanhoitajia röntgenhoitajista kätilöihin. Tosin kätilölle ei vielä ole ollut käyttöä. Sairaalan varustelutaso riittää hyvin suurleirin tarpeisiin. Tarvittaessa sairaalaa voidaan laajentaa ”lisäsiivillä” eli teltoilla. Sairaalassa sekä kolmessa EA-pisteessä on ympärivuorokautinen päivystys ja lisäturvaa tuovat kolme ambulanssia. Sairaankuljetuskalusto on vuokrattu Vihdistä, Loimaalta ja Kotkasta.

Luotisateista Padasjoen sateisiin

Satu ”Weba” Luoto toimii Taruksen lääkintäpäällikkönä. Kokemusta erikoisolosuhteista Sadulta löytyykin kiitettävästi, sillä RUK:n käynyt Satu on toiminut YK-joukoissa Libanonissa, Kosovossa ja Eritreassa sotilas- ja päällikkölääkärinä. Kriisialueiden kurjuuden nähneenä Satu ei pelästy leirin oloja vaan on iloisena tsempparina koko tiimille ja ammattitaitoisena lääkärinä tositehtävissä. Partiossa Satu on ollut pienestä asti. Lääkintäpäällikön tehtävässään hän pystyy yhdistämään vankan ammattitaitonsa mieluisaan harrastukseen. Koko leirisairaalan väki on partiolaisia, jotka tekevät tärkeää työtä maksaen saman leirimaksun kuin muutkin. Hoitohenkilökunta uhkuu positiivista energiaa ja jaksaa auttaa jokaista apua tarvitsevaa. Oli se sitten laastarin tarvetta, koti-ikävää tai hammassärkyä.

Hammaslääkärin vastaanotto teltassa

Leirisairaalan viereen on pystytetty suuri teltta, jonka kyltti kertoo teltan olevan hammaslääkärien toimitilana. Kamina on lämmittänyt teltan lempeän lämpöiseksi operaatiohuoneeksi jonka partiomainen henkilökunta saa vastaanoton tuntumaan tuttavallisemmalta kuin hammaslääkärivastaanotot yleensä. Leirin leppoisina hammaslääkäreinä toimivat Erkki Sihvonen, Tiina Äijälä ja Pertti Patinen kertovat hoitaneensa leirinaikana muutamia särkytapauksia ja hammasrautaongelmia. Patisen työ ei juurikaan eroa normaalista arjesta, sillä hänen työnantaja on Suomen Puolustusvoimat. Metsäleireillä hänen työpaikkanaan onkin usein teltta. Vastaanoton sairaalatasoisesta hygieniasta huolehtii Erkki Sihvosen vaimo Helena Sihvonen. Hän toimii leirin hammashoitajana.

Hanna Saarnikivi - Taruksen lehdistöpalvelu

Kuvat

Kuva 1: Lääkintäpäällikkö Satu Luoto jaksaa pysyä positiivisena kiireen keskellä (kuvaaja: Joel Nykter)

Kuva 2: Hammaslääkärin vastaanotto teltassa tarjoaa täyden palvelun hammashuoltoa (kuvaaja: Joel Nykter)

Kuva 3: Apu on lähellä, kun hammassärky iskee. Hammaslääkäri Erkki Sihvonen tarkastamassa partiolaisen hammaskalustoa (kuvaaja: Joel Nykter)


 
Sivun ylälaitaan   SivukarttaSivukartta