TARUS - V Finnjamboree 2004

Etusivu : Press - Media : Lehdistötiedotteet : Juttu 27.7.04

   På svenska   In English
 Tarus-leiri koeponnisti leirihistorian järeimmän sillan

Juttu 27.7.04

Partiolaisten suurleirin Taruksen yksi työläimmistä rakennusurakoista on Ahdinsilta. Komea puurakennelma ylittää leirialueen jakavan Iso-Hervo- järven. Vastavalmistunut silta koeponnistettiin suurleirin aattona tiistaina.

Järven yli marssi edestakaisin toista sataa nuorta johtajaa ja rakennusleiriläistä. 12 000 vakituisen käyttäjän väylä testattiin turvallisuuden varmistamiseksi, vaikka tekijät siltansa kantokykyyn luottivatkin. Varmuuden vuoksi lähistöllä kellui kuitenkin kaksi pelastusvenettä.

Puinen silta naksuu jalkojen alla vaimeasti, ja joustaa tarvittaessa. Alusta kestää hyvin silloinkin, kun joku uskaltaa hypätä tasajalkaa.

- Pientä huojuntaa tapahtuu, mutta rakennusainehan on puu. Tavoite on saavutettu, rakennustöitä johtanut Jussi Erkkilä tekee yhteenvedon kokeen tuloksesta.

Silta syntyi lähes käsityönä

Jykevä Ahdinsilta on tusinan vapaaehtoisen urakka Tarus-leirin eteen. Joukon työ alkoi pipot päässä ja rukkaset kädessä kevättalvella, sillä rakentaminen oli helpoin aloittaa hangen ja jään turvin. Jo sitä ennen lähimetsistä oli kaadettu paksuja kuusirunkoja.

Partiomaiseen tapaan siltaryhmä teki työn mahdollisimman pitkälle käsin.

- Ainoat koneelliset laitteet olivat moottorisaha, moottorikäyttöinen jääkaira ja sähköpora, urakoijat kertovat. He ovat viettäneet työmaallaan monta viikonloppua pitkin kevättä.

Monien suurleirien konkarit kehuvat Ahdinsiltaa partioleirihistorian järeimmäksi sillaksi.

- Se, ettemme ole ammattilaisia, näkyy ehkä juuri järeydessä, tekijät arvelevat.

Toimeen tarttuneiden harrastelijoiden toimintaperiaate oli välillä yritys ja erehdys.

- Jäiden lähdön jälkeen rungon tuenta oli epävarma. 30:stä tolpasta pari kellahti, Erkkilä kertoo

Se ei ole ihme, sillä pisimmät lammen pohjamutiin upotetut puupaalut ovat kymmenmetrisiä.

Lopputulos kuitenkin tyydyttää.

- Jos kahdeksan metriä alapuolella oleva pohja kestää, tästä voi ajaa vaikka autolla, Erkkilä lupaa.

Ei mikään kertakäyttösilta

- Silta näyttää hyvältä. Kyllä tämä varmaan kestää, antaa luottamuslauseen koeponnistamaan tullut Tiia Ruuska.

Turhaa sillan kantavuuden koettelua hillitsevät tahtimarssin kieltävät kyltit sekä kulkijoita paikan päällä valvova oranssiliivinen siltavahti.

Ruuska jää ihmettelemään, mihin silta oikeastaan vie. Toisessa päässä on leiriläisten asuinalue ja toisella puolella muun muassa leirin tekniikan tukikohta sekä uimaranta.

- Hyvä, että silta tehtiin. Se helpottaa kulkua ohjelmapisteisiin, muun muassa melontaan, Maija Pitkänen kiittelee.

Sillan veden ylle levittäytyvä keskikohta on tarkoitettu olohuoneeksi ja näköalapaikaksi.

- Kyllä täällä saattaa käydä iltaisin istumassa, jos vapaa-aikaa ja tilaa riittää, Tiia Ruuska suunnittelee.

Ahdinsillan kohtalo suurleirin päätyttyä ei ole varmistunut. Rakentajat toivovat, että silta voitaisiin säilyttää Puolustusvoimien alueella parin vuoden päästä olevaan hämäläisten piirileiriin saakka.

- Mutta jos se pitää purkaa, niin se tehdään mieluummin talvella, Jussi Erkkilä huokaisee koko rakennusporukan puolesta.

Etti Kantola - Taruksen lehdistöpalvelu

Kuvat

Kuva1. Kuvaaja: Eeva Kivilä, Kuvateksti: Tarus-leirin erikoisuuden, Iso-Hervo-järven ylittävän sillan kantavuus ja käyttökelpoisuus varmistettiin isolla joukolla leirin aattoaamuna tiistaina.

Kuva2. Kuvaaja: Mikko Hieta, Kuvateksti: Sillanrakentaja Juhani Leipälä seuraa ensimmäistä virallista ylitystä. - Ehkä silta on juuri siksi niin järeä, ettemme ole ammattilaisia.


 
Sivun ylälaitaan   SivukarttaSivukartta