TARUS - V Finnjamboree 2004

Etusivu : Press - Media : Lehdistötiedotteet : Sisut

   På svenska   In English
 Sisut viilettävät metsässä pyörätuoleilla

Julkaisuvapaa

Satapäinen ryhmä sisuja eli aisti-, liikunta- ja kehitysvammaisia partiolaisia kokoontuu johtajineen Tarukselle. Sisut leireilevät kahtena eri jaksona, muutaman päivän ajan. Luvassa on partiomaista toimintaa leiriin tutustuen ja osallistuen ohjelmiin. Stocken –alaleirissä on kaksi sisusavua eli teltta-aluetta, joissa on otettu huomioon liikuntarajoitteisuudet.

Tarukselle tulevien sisuhaarukka ulottuu 11 - vuotiaista aina 60 - vuotiaisiin. Sisut toimivat leirillä ryhminä, vartioina. Ryhmiin kuuluu myös johtajia ja henkilökohtaisia avustajia.

Ajatuksena on, että ryhmät pystyvät toimimaan itsenäisesti, selventää Taruksen sisusavun johtaja Pekka Uurto.

Ensimmäinen sisujakso on leirin viikonloppuna, jolloin osallistujia saapuu eniten. Toiseen jaksoon Finlands Svenska Scouter - FiSSc rf, ruotsinkieliset partiolaiset järjestävät vuosittaisen Handikapplägret – vammaisten leirin, jolle kutsutaan mukaan ruotsinkielisiä vammaisia nuoria tutustumaan partiotoimintaan.

Sisut osallistuvat samoihin ohjelmapisteisiin kuin muutkin leirille tulevat partiolaiset, kuitenkin omien toimintakykyjensä mukaan. Yksi suurimmista sisujen järjestelyasioista onkin ollut ohjelmien soveltaminen sisujen tarpeita vastaaviksi.

– Ohjelmapisteissä voi joko olla toiminnassa mukana tai seuraamassa sitä. Pääasia on kuitenkin olla osallisena, Uurto korostaa.

Sisupartiolaiset majoittuvat kuten muutkin leiriläiset – puolijoukkuetelttoihin. Stocken –alaleiriin on sisuja varten rakennettu myös taloteltta, jossa yövytään sängyissä. Taloteltta on sähköistetty ja siellä voi ladata pyörätuoleja. Sisusavut sijoittuvat leirin keskeiselle paikalle, josta on lyhyet välimatkat kaikkialle. Tasainen kangasmetsä mahdollistaa kulkemisen myös pyörätuolilla. Sisuja varten hankitaan invavessoja ja suihkutilat rakennetaan tilavammiksi.

Sisupartioinnissa noudatetaan samoja partion periaatteita, vaikkakin sovellettuna jokaisen omien kykyjen mukaan.Sisutoiminta perustettiin Suomessa vuonna 1928.Varsinaisia sisulippukuntia on kolme, sen lisäksi heitä toimii useissa lippukunnissa ympäri maata. Kaikkiaan sisupartiolaisia on noin 450.


 
Sivun ylälaitaan   SivukarttaSivukartta